Kā pateikt bērnam par šķiršanos: 8 noteikumi, kurus vērts ņemt vērā vecākiem, lai netraumētu dēlu vai meitu

Divu pieaugušo šķiršanās vienmēr ir smaga pieredze, un ne tikai vīrietim un sievietei. Bērniem šis notikums nereti izrādās īpaši traumējošs, jo mamma un tētis pamet viens otru.

Kā pastāstīt bērnam par šķiršanos, lai mazinātu negatīvās sekas? Apspriedīsim 8 padomus, kas palīdzēs ikvienam padarīt šo sarunu mazliet vieglāku.

Paskaidrojiet, ka bērns ne pie kā nav vainīgs:

Bērni vecāku šķiršanā bieži vaino sevi. Bērnam šķiet, ka, ja viņš būtu uzvedies labāk, ja viņš būtu labāk mācījies, ja viņš būtu bijis paklausīgāks, mamma un tētis nebūtu šķīrušies.

Lai no tā izvairītos, ir ļoti svarīgi paskaidrot bērnam, ka šķiršanās iemesls nav viņš/a. Var teikt apmēram tā: “Dēls, es gribu, lai tu zini, ka šķiršanās no tēta/mammas ir mūsu pieaugušo lēmums. Tam nav nekāda sakara ar tevi. Tu neesi ne pie kā vainīgs. Dažreiz gadās, ka pieaugušie pārstāj saprasties viens ar otru “Draugs kā vīrs un sieva. Tas nenozīmē, ka esam pārstājuši tevi mīlēt. Tu joprojām mums esi labākais un mīļākais cilvēks.”

Varat arī atgādināt bērnam konkrētus piemērus, kad bijāt lepns un priecīgs par viņu. Saki, ka mīli viņu nevis kaut kā dēļ, bet tikai tāpēc, ka viņš ir tavs dēls (vai meita).

Šāda saruna palīdzēs pārliecināt bērnu, ka viņam ar to nav nekāda sakara. Un viņa vecāki joprojām viņu mīl. Tas atvieglos vainas sajūtu, kas nomoka daudzus bērnus no šķirtām ģimenēm.

Pastāstiet savam bērnam, ka joprojām viņu mīlat:

Ir svarīgi pārliecināt bērnu, ka viņa vecāki joprojām viņu mīl, neskatoties uz šķiršanos. Bērni bieži baidās, ka, tā kā mamma un tētis vairs nemīl viens otru, tas nozīmē, ka arī viņi drīz pārtrauks viņus mīlēt.

Lai kliedētu šīs bailes, var pateikt apmēram tā: “Dēls, es tevi ļoti mīlu. Un es vienmēr mīlēšu – lai kas arī notiktu. Tu man esi visdārgākais cilvēks. Šķiršanās no tēta/mammas nemainās manā mīlestībā pret tevi.” Es vienmēr būšu jūsu vecāks un parūpēšos par jums, priecāšos par jūsu panākumiem. Manas jūtas pret jums nepazudīs.”

Šādi uzmundrinājuma vārdi palīdzēs bērnam noticēt, ka viņš joprojām ir mīlēts un nezaudēs saikni ne ar vienu no vecākiem. Tas ir ļoti svarīgi viņa stabilitātes un drošības sajūtai.

Bērnam ir īpaši jāpaskaidro, kādas izmaiņas notiks viņa dzīvē:

Paskaidrojiet, ka dažas lietas mainīsies, bet daudzas lietas paliks nemainīgas. Sakiet, piemēram: “Mēs ar tēti vairs nedzīvosim kopā, bet viņš joprojām paņems tevi no bērnudārza.”

Šādi konkrēti piemēri palīdzēs bērnam saprast, ka ne visa viņa dzīve krasi mainās. Liela daļa no pazīstamā un iemīļotā paliek neskarta. Tas atvieglos satraukumu un bailes no nākotnes.

Ir svarīgi saprast, ka bērni ļoti baidās šķiršanās dēļ zaudēt vecākus. Viņiem šķiet, ka tā kā mamma un tētis vairs nav kopā, tas nozīmē, ka viņi var pamest manu dzīvi. Lai kliedētu šīs bailes, jums bērnam ir skaidri jāpasaka, ka jūs viņu nepametīsit. Tāpat svarīgi precīzi norādīt, kā katrs vecāks tagad uzturēs attiecības ar bērnu – zvanīs katru dienu pirms gulētiešanas, atnāks brīvdienās, vedīs uz kino utt.

Ļaujiet bērnam izteikt savas jūtas:

Šķiršanās bērnam rada stresu, un viņam par to ir svarīgi izteikt savas jūtas. Ir jādod viņam iespēja dalīties savās sajūtās. Jūs varat jautāt: “Dēls, tu jau zini, ka mēs ar tēti esam nolēmuši šķirties. Tā ir liela pārmaiņa tavā dzīvē. Gribu jautāt Kā tu jūties?”

Pēc tam uzmanīgi klausieties savā bērnā, nepārtraucot un nevērtējot viņa emocijas. Pat ja viņš ir bēdīgs, dusmīgs vai aizvainots, tas ir normāli. Ir svarīgi izlaist šīs sajūtas ārā.

Lasi vēl; Padariet to līdz Jaunam gadam: 5 zodiaka zīmes piedzīvos neticamu veiksmi 2023. gada decembrī

Varat uzdot precizējošus jautājumus: “Jūs sakāt, ka esat dusmīgs uz mani un savu mammu? Pastāstiet man, kāpēc.”
Bērnam ir nepieciešams šāds emocionāls atbalsts, lai būtu vieglāk pieņemt šķiršanās situāciju. Un pārliecinieties, ka vecāki saprot un pieņem viņa reakciju.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment